INDUSTRIEEL BOUWEN

De bouw industrialiseert

09-01-2018 | Er is lang over gepraat maar nu gebeurt het echt: de woningbouw industrialiseert in hoog tempo. En dat is goed nieuws voor de klant, die een snel een betaalbare, veilige en duurzame woning zoekt. Bijgaand artikel geeft een overzicht van de jongste ontwikkelingen op het gebied van industriële woningbouw. Maakt u al (delen van) woningen in de fabriek en wordt u niet genoemd? Mail uw informatie svp. naar Peter Fraanje (peterfraanje@gmail.com)

Innovations from Holland – 40 bouwinnovaties

09-01-2018 | Uitdagingen genoeg voor de bouw: bouwen aan de kwaliteit van leven, voldoen aan de manifeste vraag naar woonruimte en natuurlijk verduurzamen. Lees hier welke 40 bouwinnovaties kunnen bijdragen aan een duurzame gebouwde omgeving. Deze top 40 is opgesteld door Peter Fraanje en voor het eerste verschenen in de Innovatiecatalogus 2018. Mist u een innovatie? Mail uw informatie svp. naar Peter Fraanje (peterfraanje@gmail.com)

Snel een duurzaam hotel

21-06-2017 | Dit is legolisering / modulair & industrieel bouwen in de praktijk. Hotel Jakarta groei elke dag met nieuwe hotelkamers, voorbereid met hulp van BIM in de fabriek van Ursem, samengesteld uit ‘het beton van de 21ste eeuw’, kruislaaghout, geleverd door Derix en gebouwd op een betonnen basis van meesterbouwer de Nijs. Het 30 meter hoge hotel Jakarta is het eerste volledig energieneutrale hotel in Nederland. Het hotel is door SeARCH ontworpen en door Pieters Bouwtechniek ge-engineered.

Volker Wessels exporteert MorgenWonen

11-05-2017 | Met een nieuw type MorgenWonen woning afkomstig van een tweede productielijn, begint Volker Wessels vandaag met de assemblage van een aantal woningen die binnen twee weken woonklaar opgeleverd worden. Het nieuwe type woning is iets smaller dan de eerste lijn MorgenWonen huizen, waardoor het nieuwe concept op nog meer plekken kan worden toegepast. In Nederland staan er inmiddels rond de 600 MorgenWonen huizen. Bouwconcern VolkerWessels gaat ook MorgenWonen exporteren naar Duitsland en Engeland. Dat meldt Cobouw. De ruwbouw van deze woningen wordt in één dag neergezet. De eerste zeventien woningen worden naar verwachting in september 2017 in Duitsland geplaatst. In Engeland vinden onderhandelingen plaats over een de levering van eerste serie.

Innovaties die de bouw écht gaan veranderen

11-04-2017 | Aan nieuwe uitvindingen voor de bouw geen gebrek. De moeilijkheid zit 'm vaak in het opschonen, de markt veroveren. Hoe wordt een inventie een breed toegepaste innovatie met impact? Kom naar het innovatiepaviljoen op Building Holland van 11 tot 13 april in Amsterdam en maak kennis met innovaties van de bouwindustrie die de bouw écht gaan veranderen.

Sneller bouwen: een woning binnen 6 weken

04-01-2017 | De Nederlandse bouwindustrie levert steeds sneller. Goed nieuws voor de klant van vandaag die morgen wil wonen! Wat is uw bouwtijd? Dankzij innovatie in de bouwindustrie en door een steeds betere samenwerking tussen aannemers en toeleverende industrie kunnen we betere woningen leveren in kortere tijd en met meetbaar betere duurzaamheidsprestaties.

Industriële woningbouw in Japan: Prefab woningen

01-01-2017 | Met 150.000 nieuwe prefab woningen per jaar is de japanse prefab-markt één van de grootste wereldwijd. Er kleeft een stigma aan prefab-woningen en de visie die hierachter schuilgaat; ze zouden maar weinig creativiteit overlaten aan de architect. Japan lijkt echter het tegendeel te bewijzen. 

Innovatie in bouwmaterialen en producten: top 40

01-01-2017 | En of de bouw innoveert! Peter Fraanje, Directeur NVTB, maakte een selectie van ruim veertig recente innovaties in bouwproducten. Het overzicht geeft aan waar de accenten liggen in de realisering van de gebouwde omgeving. veel energie-besparing, nadruk op integratie van componenten in een totaalproduct, prefabricage, energieopslag (batterijen en accu’s) en innovaties die inhaken op circulair bouwen. 

Prefabwoning beleeft stille doorbraak

12-10-2016 | Bouwbedrijven plaatsen dit jaar honderden huizen die bijna geheel in een fabriek gebouwd zijn.

Huurhuis uit fabriek en snel verplaatsbaar

19-09-2016 | Woongoed zet begin september prefab huizen neer in de Finlandstraat in Oostburg. De bewoners kunnen er een paar weken later al in.

Industrieel bouwen

19-05-2016 | Je gaat het pas zien als je het doorhebt. In de woningbouw is een stille revolutie aan de gang: de productie verplaatst zich onmiskenbaar van de bouwplaats naar de fabriek. Seriematige woningbouw is nu bijna altijd conceptueel van aard, aanbieders werken steeds vaker om totaaloplossingen voor de klant te leveren. 

Een kant en klare woning, zó uit de fabriek

30-11-2015 | Binnenkort is de officiële presentatie van 'de woning van een ton', een complete, volwaardige eengezinswoning voor honderdduizend euro die in De Draai in Heerhugowaard moet komen en waar landelijk al veel belangstelling voor is. In dit artikel alvast een voorproefje...

Een woning = een product met specs

18-08-2015 | Als ik een auto koop, dan wil ik weten wat het verbruik is, of hij comfortabel en stil rijdt, of er navigatie inzit en hoeveel jaar garantie er wordt gegeven. Als ik een laptop koop, dan wil ik weten of er een Intel i7 processor inzit, hoeveel gigabyte aan geheugenruimte beschikbaar is en hoelang de laptop op batterijen kan werken. Hoe ver zijn we nog verwijderd van de woning als industrieel product? Wie zet de standaard? 

Bouwindustrie klaar voor nieuwe vraag naar woningen

08-10-2014 | De vraag naar woningen trekt weer aan. In Amsterdam en Utrecht spreekt men zelfs van een nieuwe woningnood, zoveel vraag is er naar woonruimte. Makelaars hebben het druk met de verkoop van bestaande woningen, maar ook de nieuwbouw komt op gang. In de eerste zeven maanden van 2014 zijn ruim 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht, ruim de helft meer dan het jaar daarvoor, zo meldt NVB. 

Bij welke woonprovider zit jij?

10-08-2014 | We bevinden ons midden in een periode van 'creatieve destructie', het is erop of eronder. Innoveren is niet vrijblijvend, het is een must. In de afgelopen 25 jaar is de situatie niet zo nijpend en urgent geweest als nu het geval is. Samen kunnen we ons ontwikkelen tot heuse woonproviders.

Morgen wonen

14-07-2014 | ‘Morgen wonen’ is voor veel starters voorlopig nog een droom. Door de sterke toename van het aantal huis- houdens en de lage bouwproductie als gevolg van de economische crisis loopt het tekort aan passende woonruimte op. Tot 2030 groeit de vraag naar woon- ruimte met 50.000 woningen per jaar, terwijl de nieuwbouwproductie dit jaar nog verder zal dalen. Wat doen we nu de vraag verder aantrekt? 

'Industrieel maatwerk op weg naar volwassenheid'

14-04-2014 | Cobouw geeft de komende weken het woord aan een aantal sprekers die deelnemen aan de Cobouw Excellence-bijeenkomsten. Vandaag: Peter Fraanje, directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB). Zijn stelling: door legalisering kan sneller en duurzamer worden gebouwd en kunnen faalkosten sterk worden gereduceerd.

Opdrachtgeven op hoofdlijnen

09-09-2013 | Een woning maken in een fabriek. Het gebeurt nog niet veel, maar het kan. Die voordelen zijn duidelijk: minder bouwtijd, minder overlast, minder opleverfouten. Wat betekent zo'n manier van bouwen voor de rol van de corporatie in het bouwproces? Drie corporaties over hun ervaringen.

Woning uit de fabriek

23-11-2012 | In de artikelenreeks ' De Bouw in 2030' schetsen opinieleiders hun visie op de toekomst van de sector. In deel 22: Peter Fraanje, directeur van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB).

Korte bouwtijd, optimaal comfort met een iQWoning

26-03-2012 | Binnen zes weken woonlaag, flexibel en gemakkelijk in te delen, hoogwaardig en energiezuinig: het zijn enkele kenmerken van de iQwoning, het innovatieve woonconcept van Ballast Nedam. Na een jarenlange voorbereidingsfase zijn deze woningen sinds vorig jaar in productie in een nieuwe fabriek in Weert.

Steeds beter en sneller bouwen

19-08-2010 | De innovatiemanager bij Bouwend Nederland, kijkt naar Spee en weet dat het goed zit met ‘lean’ bouwen in Nederland. Een manier van werken, overge- waaid uit de Japanse automobielindustrie die nu ook in de Nederlandse bouw doordringt. 

Bouwen én beheren | Integratie levert veel meerwaarde op

18-09-2006 | Bouwen en beheren groeien steeds meer naar elkaar toe. De grotere bouwbedrijven profileren zich steeds meer als een aanbidder van totaaloplossingen, nemen deel in publiek private samenwerkingsverbanden of benaderen de markt met een conceptuele aanpak die veel verder reikt dan bouwen alleen. MKB-bouwbedrijven werpen zich in toenemende mate op als dienstverlener in de bouw en sommige van deze bedrijven zijn actief op zoek naar opdrachten waarbij ook onderhoud en beheer worden meegenomen.

Bouwen wordt monteren

16-02-2006 | Op initiatief van Bouwend Nederland, TNO Bouw en Ondergrond zijn in twee bouwprojecten in Nederland compleet geprefabriceerde gevels met volle baksteen succesvol toegepast. De gevels van de woningen werden in twintig minuten gesloten met een compleet element, bestaande uit gelijmde baksteen op een betonnen rug, toegerust met een volledig beglaasd en afgewerkt kwaliteitskozijn.

Please reload